agenda-to.com
concertkalender België Nederland

12-10-2017 - AMP presenteert: Hauschka + support Grandbrothers -

Datum: donderdag 12-10-2017 
Locatie: Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, België
Start: 20:00 
Category: Concert 
Artiest(en): AMP presenteert: Hauschka; support Grandbrothers;
 
Info: Grandbrothers - synthesizerexpert Lukas Vogel en jazzpianist Erol Sharp uit Düsseldorf - gaan innovatief aan de slag tussen elektronische en akoestische muziek. Door de piano te verbinden met computers en een set van elektromechanische hamertjes toe te voegen creëren ze soundscapes met elementen van minimalisme, ambient en techno.

Je hoort referenties aan clubmuziek, aan Steve Reich en aan de samenwerking van Ryuichi Sakamoto met Alva Noto. Een verwijzing naar Nils Frahm is haast te vanzelfsprekend, maar ook gewoon terecht. Klassiek, maar vooruitstrevend; emotioneel, maar met één voet op de dansvloer.

Debuut Dilation uit 2015 gaf al aan dat ze met iets unieks bezig zijn en werd opgepikt door Gilles Peterson, Bonobo en Chilly Gonzales. In september verschijnt een nieuw album op City Slang, label ook van Hauschka.

Hauschka (pianist/componist Volker Bertelmann) debuteerde in 2004 met Substantial. Latere albums verschenen eerst op FatCat (Sigur Rós, mum, Max Richter…) en later op City Slang. In 2011 speelde hij al op de eerste editie van Piano_anders (delen van dat concert werden zelfs op cd uitgebracht in Japan!), en in 2015 opnieuw tijdens de vijfde editie rond het label Sonic Pieces. Recent werd hij samen met Dustin O'Halloran voor de soundtrack Lion genomineerd voor zowel een Golden Globe als een Oscar.

Hauschka exploreert als klassiek geschoold pianist volop de mogelijkheden van de (prepared) piano. Door zijn piano te manipuleren met allerhande voorwerpen - van stukjes papier tot kroonkurken, pingpongballen en drumstokjes - creëert Hauschka composities die het serieux van de postklassieke muziek ontwapenen en aantonen dat klassiek ook speels kan zijn. Zijn werk toont gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass en Michael Nyman en valt het best te beschrijven als ‘musique concrète with a twist.’

What if, zijn meest recente album en project, vertrekt van niet minder dan drie piano's (ook op het podium!): één grand piano en twee elektronische aangestuurde player pianos of pianolas. Wij waren niet wat onder de indruk bij de Belgische première onlangs in de AB.

Een avond pianomuziek zoals je nog nooit hoorde en zag, must see!

"**** A potent and emotive blend of minimalism, electronica and classical...a dense mesh disparate tempos, hypnotic rhythms and passages of glittering beauty" MOJO, 31 maart 2017
"9/10 Gently fizzing electronica meets grand structures and intimate explorations of instruments, and the results are both strange and deeply, instantly enjoyable" Mixmag, 31 maart 2017
"9/10 A great record." normanrecords.com, 28 maart 2017 
Reageer: