agenda-to.com
concertkalender België Nederland

31-01-2018 - Onderworpen - Vooruit

Datum: woensdag 31-01-2018 
Locatie: Vooruit Kunstencentrum, St-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent, België
Start: 20:00 
Category: Concert 
Artiest(en): Onderworpen;
 
Info: Onderworpen is zo'n voorstelling die onder je kleren kruipt en de dag nadien nog nazindert. Aan zo'n theaterervaring onderwerpen wij ons met plezier. - De Standaard

Onderworpen is zo actueel, dat je als toeschouwer het idee hebt dat er voor je ogen een wending in de westerse geschiedenis wordt geschreven. Het moment waarop Van Watermeulen de islam als verlossing beschouwt, vertolkt hij knap als in een klassieke tragedie. In een enkele scène wordt de westerse christelijke cultuur failliet verklaard. - NRC


"Ze zullen me snel vergeten". Met deze woorden van het hoofdpersonage Michel eindigt Platform, de roman van Michel Houellebecq die in 2005 door Johan Simons op het toneel werd gebracht. Michels woorden vatten een wereldbeeld samen. De westerse beschaving hinkt op haar laatste benen, een tijdperk is voorbij, en daarmee ook alle kansen om nog gelukkig te worden. De vraag is dan: wat nu?

Houellebecqs laatste roman Onderworpen biedt een antwoord. In deze toekomstfictie heeft de chaotische, neoliberale wereld van Platform plaatsgemaakt voor een nieuwe orde. Frankrijk wordt geregeerd door een democratisch verkozen Moslimbroederschap. De nieuwe regering zorgt voor een stabiel maatschappelijk klimaat. Met als prijs: de inperking van een aantal vrijheden, de onderwerping van de vrouw en de verwerping van de waarden van de Verlichting. Het hoofdpersonage François laat zich maar al te graag onderwerpen aan het opgelegde geloof. "Het zou de kans zijn op een tweede leven dat weinig met het eerste te maken had." Geplaagd door een defaitistische kijk op de westerse samenleving én op zijn eigen leven, hoopt hij op een nieuwe kans om gelukkig te worden. Ook in de liefde.

Voor de regie van Onderworpen slaat Johan Simons de handen in elkaar met Chokri Ben Chikha van het Gentse Action Zoo Humain, een theatercollectief dat ernaar streeft om machtsstructuren bloot te leggen aan de hand van het concept van de 'zoo humain'. Het uitgangspunt van deze samenwerking tussen NTGent en AZH is een tweeluik: Johan Simons’ regie van Platform wordt opnieuw opgevoerd, met een nieuwe cast, die ook de bezetting wordt van Onderworpen. Beide voorstellingen kunnen apart, dan wel als tweeluik worden bekeken. 
Reageer: