agenda-to.com
concertkalender België Nederland

14-11-2017 - Action Zoo Humain - Amnes(t)ie - Arenbergschouwburg

Datum: dinsdag 14-11-2017 
Locatie: Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 26-28, 2000 Antwerpen, België
Start: 20:15 
Category: Concert 
Artiest(en): Action Zoo Humain - Amnes(t)ie;
 
Info: ARENBERG // DE GROTE // € 14 / € 11
Bij deze voorstelling is de VT-korting van toepassing.

“In vergelijking met Oostfronters zijn IS-strijders maar kleuters”
(Historicus prof. dr. Bruno De Wever in HUMO)

Wat kunnen we vandaag leren uit een periode in de geschiedenis waarin de ‘integratie’ en ‘genezing’ van fanatici een hot topic was? Kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van collaborateurs na WOII met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS-strijders? Moeten we vergeten en vergeven? En is er een mogelijkheid tot verzoening?

Ook in het derde luik van De Waarheidstrilogie (De Waarheidscommissie (2013), Join the Revolution (2015)) roept Action Zoo Humainmeer vragen op dan antwoorden. Amnes(t)ie is een nieuwe tv-talkshow met Luk Alloo en Dahlia Pessemiers-Benamar die met de eerste pilootaflevering langs de theaterzalen trekt. Amnes(t)ie opent een aantal donkere pagina’s van onze Belgische geschiedenisboeken: de Vlaamse collaboratie.

In de eerste pilootaflevering houdt Bert Gabriëls een vurig pleidooi om amnestie te verlenen aan de jonge IS-strijders die terugkeren naar België, net zoals men deed bij de jonge Oostfronters na WOII. Marijke Pinoy verzet zich halsstarrig tegen deze parallel. Is verzoening mogelijk in tijden overheerst door conflicten. Hoe speelt de media hierop in? Zijn de programmamakers gedreven door sensatiezucht of zijn ze echt uit op amnes(t)ie?

Credits

Productie: Action Zoo Humain | Tekst: Chokri & Zouzou Ben Chikha, Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans | Spel: Bert Gabriëls, Marijke Pinoy, Dahlia Pessemiers-Benamar, Luk Alloo | Partners: NTGent, KASK/School of Arts/HoGent
In samenwerking met Les Ballets C de la B, De Centrale
Met dank aan prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (Universiteit Gent)
Met de steun van: Vlaamse Overheid, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen
Beeld: Kurt van der Elst 
Reageer: