agenda-to.com
concertkalender België Nederland

25-11-2017 - Drie keer Mozart - Bachkoor Apeldoorn & Het Gelders

Datum: zaterdag 25-11-2017 
Locatie: Orpheus, Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn, Nederland
Start: 20:00 
Category: Concert 
Artiest(en): Drie keer Mozart - Bachkoor Apeldoorn & Het Gelders Orkest;
 
Info: Mozart: Mis in C mineur, Regina Coeli en Krönungsmesse
Bachkoor Apeldoorn verzorgt ook dit najaar een concert in samenwerking met Het Gelders Orkest. Koor en orkest brengen onder leiding van de vaste dirigent, Joop Schets, drie schitterende werken van Wolfgang Amadeus Mozart ten gehore.

De Mis in C mineur (KV 427), die terecht de bijnaam Grosse Messe kreeg, is een werk voor groot orkest, dubbel koor, twee sopranen, een tenor en een bas. Het is het enige werk van Mozart dat niet in opdracht is geschreven. Mozart schreef de mis waarschijnlijk uit liefde en geloof voor zijn huwelijk in 1782 met Constanze Weber. De mis wordt beschouwd als een hoogtepunt van klassiek religieus werk.

Het tweede werk is Regina Coeli (KV 127), Koningin van de Hemel, een Maria hymne over de Heilige Maagd Maria die vaak ten gehore wordt gebracht tussen de paaswake en Pinksteren. Hoewel Mozart nog wel eens graag de spot dreef met de vertegenwoordigers van de kerk, was hij een zeer religieus mens; dat is te horen in de intense, soms liefdevolle klanken van zijn kerkelijke werken.

Het laatste stuk dat u deze avond kunt beluisteren is de Mis in C (KV 317) beter bekend onder de naam Krönungsmesse. Het is een korte mis die voor het eerst werd uitgevoerd op paaszondag 1779 in de Dom van Salzburg. De mis kreeg de naam Krönungsmesse toen deze in 1791 opnieuw werd uitgevoerd in Praag tijdens de kroning van keizer Leopold de Tweede tot koning van Bohemen. De mis is geschreven voor koor, orkest en vier solozangers die vaak gezamenlijk zingen. Zowel deze mis als bovengenoemde Grote Mis worden gerekend tot de meeste geliefde van 18 missen die Mozart schreef.

U gaat een avond tegemoet waarin ontroerende, wervelende, tot devotie dwingende en juichende klanken elkaar afwisselen. Een muzikale avond om van te genieten. 
Reageer: