agenda-to.com
concertkalender België Nederland

05-11-2017 - Lezing: Kunst en het Hiernumaals - De Bibliotheek

Datum: zondag 05-11-2017 
Locatie: De Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven, Nederland
Start: 14:00 
Category: Concert 
Artiest(en): Lezing: Kunst en het Hiernumaals;
 
Info: Reflectie, Troost, Doorgeven
Kunst en het Hiernumaals

Lezing over de functie van kunst bij afscheid in uitvaartcentra en crematoria.

“Kunst en het Hiernumaals” is een woordspeling op “Kunst en het Hiernamaals”. Wat gebeurt er in je leven als er iemand overlijdt? De tijd lijkt even stil te staan. Je bent ineens geconcentreerd op essentiële waarden van het leven: liefde, verdriet, herinneringen, vergankelijkheid. Hoe ga je om met heftige emoties? Vroeger boden rituelen die verbonden waren aan religie en kerk een duidelijk kompas, maar steeds meer mensen zoeken naar nieuwe, persoonlijke vormen van spiritualiteit en rituelen om een verlies te verwerken. Kunstenaars zijn altijd geconcentreerd op de essentie van het bestaan, dat hoort bij hun vak. Wat kunnen wij van hen leren? En kunnen zij ons troost en houvast bieden in moeilijke tijden?

Aan de hand van een aantal kunstwerken kijken we in deze lezing kort terug naar vroegere tradities in de kunstgeschiedenis en daarna hoe hedendaagse kunstenaars uiting geven aan essentiële levensvragen.

Door: Anneke van Eeuwijk (kunsthistorica) en Joyce Dunki Jacobs (museologe). Verbonden als extern adviseurs aan de DELA kunstcollectie. 
Reageer: