agenda-to.com
concertkalender België Nederland

24-10-2019 - Jozef Van Wissem + Empusae - Beest, 't

Datum: donderdag 24-10-2019 
Locatie: Beest, 't, Beestenmarkt 3, 4461 CS Goes, Nederland
Deuren: 20:00 
Start: 20:30 
Category: Concert 
Artiest(en): Jozef Van Wissem + Empusae
 
Info: De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

De Nederlandse minimalistische componist en luitspeler Jozef van Wissem is naar eigen zeggen de enige luitist ter wereld, die buiten de begaande paden van het klassieke instrument treedt. Hij wil het bijna vergeten instrument dan ook meer bekendheid geven en vernieuwende muziek componeren, toegankelijk voor jonge mensen. Dat vernieuwen niet zo gemakkelijk gaat met een luit illustreert het verhaal, dat zijn vaste bouwer weigerde een zwarte luit te maken, omdat dat niet authentiek zou zijn - totdat Van Wissem hem een zwart exemplaar op een schilderij liet zien.
Het verhaal tekent een beetje de weg die Van Wissem volgt - zijn laatste twee samenwerkingsplaten met regisseur Jim Jarmusch verschenen bij het altijd spannende Sacred Bones, één van de labels voor de scherpe kant van het platenland - het label van Blanck Mass, Föllakzoid, Marissa Nadler, The Men en vele anderen. Van Wissem brengt inmiddels zijn soloplaten uit bij het minstens zo vermetele Belgische label Consouling Sounds, dat vanavond ook aanwezig zal zijn.

Jozef Van Wissem zit niet alleen samen met Jim Jarmusch in de band Sqürl, hij schreef ook muziek voor Jarmusch' film Only Lovers Left Alive en won daarmee de Soundtrack Award voor beste score op het Film Festival van Cannes in 2013. In opdracht van de National Gallery vervaardigde hij een korte compositie bij Hans Holbeins schilderij De ambassadeurs, en in 2017 werd hij door de Hermitage in St Petersburg uitgenodigd om een madrigaal van Arcadelt bij het schilderij De Luitspeler van Caravaggio uit te voeren.

Wie muisstil kan luisteren naar wat de luit te vertellen heeft, en zich kan onderdompelen in mooie soundscapes gaat een bijzondere avond tegemoet- het repetetieve fingerpicking van Van Wissem creeert de magie van sfeervolle minimal drones en roept zelfs vergelijkingen op met Swans en het daaraan verwante zijproject Angels Of Light. 'Less is more' - het aloude adagium zal vanavond niet alleen voor de muziek opgaan, maar zal ook gevraagd worden van de hoorbare aanwezigheid van de luisteraars..

Voorafgaand aan Jozef Van Wissem brengt Empusae, het electro-akoestische ambient-project van Nicolas Van Meirhaeghe aka Sal-Ocin, 'dark melancholy, tribal electronic athmospheres and scareful ambient rituals. Empusae continuously is music for the darkened souls, the lost ones. Misty fields for souls who can't decide whether to stay in this or to transcend into other worlds.'

De deuren gaan open om 20:00, Empusae start om 20:30. Een Consouling Sounds stand is aanwezig met alle releases die op het label tot nu toe verschenen!
 
Reageer: